0644167251
marieke@agilecoach.guide

Raak ik door transparantie mijn autonomie kwijt?

Raak ik door transparantie mijn autonomie kwijt?

Heerlijk vind ik ze: de vragen die me via de mail bereiken. Soms kan ik ze in het kort beantwoorden, soms moet ik er even over nadenken. Zo ook bij deze vraag. Want als echt agile fan wil ik meteen: “nee joh” roepen op deze vraag.

Maar misschien klopt het wel. Agile werken vraagt ook transparantie van mensen, in waar ze mee bezig zijn, in waar ze tegenaanlopen (mijn favoriete impediments 🙂 en wat ze denken dat beter kan (door onder andere retrospectives). Maar als jij gewend bent om als een soort van ‘black box’ te functioneren, dat is die transparantie iets wat mogelijk bedreigend voelt voor je.

Daarom is het goed om te bedenken wat precies die autonomie is waar je zo aan gehecht bent. Is het dat niemand zich met je bemoeit? Of is het dat je geen deadlines hebt? Of dat je geen verantwoording hoeft af te leggen? Of iets anders?

Daarnaast is het denk ik, ook goed om te bedenken wat de voordelen kunnen zijn voor je, als je transparant bent. Door transparantie heb je een gemakkelijk overzicht in de status van je verschillende werkzaamheden, voor jezelf en voor je omgeving. Met elkaar bereik je meer, dus als je collega’s kunnen zien waar jij mee bezig bent kunnen ze je helpen. Daarmee verhoog je ook weer de snelheid in het bereiken van het resultaat. En ook zal je zien dat je door transparantie een hogere betrokkenheid hebt bij je werkzaamheden. Wat je slagkracht zal vergroten en het eindresultaat zal verbeteren.

Hier ligt hier ook een hele grote verantwoordelijkheid voor het management. Ten eerste moet er een cultuur komen waarin fouten gemaakt kunnen worden, en mensen niet afgestraft worden als er iets fout lijkt te gaan. En het is ook de taak van de manager om er voor te zorgen dat de manager zelf, maar ook de omgeving niet gaat micro managen. De collega of het team zit op deze positie omdat ze dit werk kunnen, en die ruimte moeten ze dan ook krijgen.

Dus op de vraag: verlies ik autonomie door transparantie? Terechte vraag. Ik denk dat je ervoor kan zorgen dat dit niet gebeurt. Zodat je wel je kan genieten van de voordelen van transparantie.

Heb jij ook een vraag omtrent Agile? Stuur me een berichtje.